Ta kontakt med digital@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

TEST DEG SELV side 106

  1. Hva menes med seksuell omgang?

    Seksuell omgang omfatter først og fremst samleie, men også andre tilfeller. Fysisk berøring av nakne kjønnsdeler kan også regnes som seksuell omgang. Det samme kan masturbasjon, for eksempel som i RT-1990-551 der lovbryteren hadde tvunget en kvinnelig jogger til å holde i testiklene hans mens han onanerte. Videre omfattes suging og slikking av kjønnsorganer. Innføring av finger eller fingre i en kvinnes skjede har tidligere blitt subsumert som seksuell handling, ikke seksuell omgang, men i RT-1985-202 slo Høyesterett fast at slik atferd er seksuell omgang. Innføring av fingre i endetarmsåpningen (rektum) regnes også som seksuell omgang.

  2. Hva menes med seksuell handling?

    Seksuell handling uten samtykke er straffbar etter § 297. Seksuelle handlinger omfatter andre former for berøring enn de som er beskrevet som seksuell omgang. De fleste former for seksuell trakassering i form av fysiske handlinger omfattes av begrepet, for eksempel beføling av kjønnsorganer, både innenfor og utenpå klærne. En skjønnsmessig vurdering av befølingens intensitet vil avgjøre om det foreligger seksuell omgang eller seksuell handling. Et intenst grep i en kvinnes skritt innenfor klærne kan bli bedømt som seksuell omgang, mens et mer fintfølende og forsiktig grep kan være seksuell handling.

    Berøringen behøver ikke gjelde kjønnsorganer. Beføling på ryggen under klærne omfattes. Det finnes eksempler i rettspraksis på at kyss på halsen og berøring av bar hud på magen har blitt regnet som seksuell handling (RT-2006-431).

  3. Hva menes med seksuelt krenkende handling?

    Seksuelt krenkende atferd er straffbar etter § 298. Blotting og kikking er praktisk viktige eksempler på seksuelt krenkende handlinger. Kyssing uten samtykke er i utgangspunktet seksuelt krenkende atferd.

    Utuktig tale, rått snakk og annen utuktig atferd kan også rammes av bestemmelsen. Som eksempler fra rettspraksis nevnes visning av pornografiske filmer for mindreårige og sending av barberhøvel til kvinne med underforstått beskjed om å bruke den til å barbere skrittet. Frivillig samleie på offentlig sted kan også være seksuelt krenkende atferd.

  4. Hva menes med voldtekt?

    Voldtekt er brudd på straffeloven § 291, jf. § 292.

    Voldtekt omfatter mer enn bare samleie. Det er tilstrekkelig at gjerningspersonen skaffer seg seksuell omgang på en måte som er beskrevet i loven. Den seksuelle omgangen må være skaffet ved «vold eller truende atferd», eller ved å ha utnyttet at en person er bevisstløs eller av andre grunner ute av stand til å motsette seg handlingen. Det er også voldtekt å true andre til å ha seksuell omgang med en annen eller med seg selv, for eksempel å true noen til å masturbere seg selv.

    Hvis voldtekten innebærer samleie, skjerpes strafferammen, jf. § 292.

  5. Hvor går grensen mellom forsøk på og fullbyrdet voldtekt?

    Voldtekt til samleie er å anse som fullbyrdet hvis penis blir plassert i skjede- eller endetarmsåpningen, jf. § 292 bokstav a. Tidligere ble det krevd for samleie at penis skulle være ført inn i den indre delen av kvinnens kjønnsorgan. Penis i åpningen ble bedømt som forsøk. Den nye straffeloven av 2005 sier nå uttrykkelig at penis er å anse som innført allerede når den er i skjedeåpningen, noe som utløser regelen om minstestraff på tre år i fengsel. Det er derfor fullbyrdet voldtekt til samleie å gni penishodet mot kvinnens skamlepper. Dypere inntrenging eller sædavgang er ikke nødvendig. Regelen er et resultat av ønsket om å skjerpe straffene for seksualforbrytelser.

    Ved voldtekt uten samleie skulle grensen mellom forsøk og fullbyrdelse være lett å se. Grensen går over fra forsøk til fullbyrdelse i det øyeblikk den seksuelle omgangen er påbegynt.

  6. I hvilken grad kan straffrihetsgrunner medføre frikjennelse for seksuallovbrudd?

    Det er mulig å se for seg voldtekt i nødverge (§ 18), for eksempler under tvang eller trusler om vold fra en tredjeperson, men særlig praktisk er det ikke. Den som blir truet til å gjennomføre en voldtekt mot en annen, kan etter omstendighetene frikjennes. Riktig gjerningsperson å straffe er den som truet.

  7. Hvilket skyldkrav gjelder for seksuallovbrudd?

    Skyldkravet er forsett, jf. §§ 21 og 22. Straff for voldtekt forutsetter at gjerningspersonen er klar over hva han gjør. Han må for eksempel forstå at den seksuelle omgangen han skaffer seg, ikke er frivillig.

    Hvis kravet til forsett ikke er oppfylt, er det aktuelt å dømme for brudd på straffeloven § 294. Grovt uaktsom voldtekt innebærer at gjerningspersonen ikke forstår at han eller hun voldtar, men er sterkt å bebreide for sin manglende forståelse, jf. straffeloven § 23(2). Et eksempel kan være at fornærmede tilsynelatende samtykker, men i virkeligheten er stiv av skrekk.

    Vanlig uaktsomt seksuallovbrudd er ikke straffbart.