TEST DEG SELV side 37
- Hva skiller rettsregler fra andre normer og regler?
Rettsregler kjennetegnes ved at de er vedtatt av offentlige organer, for eksempel Stortinget eller et departement. Myndighetene kan straffe eller bruke makt for å få folk til å følge lovene.
Brudd på andre regler i samfunnet, som ikke er rettsregler, gir verken straffansvar eller erstatningsansvar. Det kan dreie seg om enkle normer for skikk og bruk, men også regler der brudd kan få store konsekvenser, for eksempel brudd på en dopingregel i idretten, som ikke samtidig er en rettsregel. Utestengelse fra deltakelse i konkurranser på grunn av doping er en privat reaksjon fra idrettsbevegelsens egne organer, men er ikke straff i juridisk forstand.
- Hva er et rettsspørsmål?
Et rettsspørsmål skiller seg fra andre spørsmål fordi du må bruke rettsregler for å løse det. Du må finne fram til hvilke rettsregler som gjelder, og hvilket innhold de har.
Vi skiller mellom generelle rettsspørsmål og individuelle rettsspørsmål.
Generelle rettsspørsmål er spørsmål om hvilke regler som gjelder i situasjoner som er felles for alle eller en gruppe personer. Eksempler kan være «Hva menes med voldtekt?» og «Hva er et enkeltvedtak?».
Individuelle rettsspørsmål er spørsmål om hvilke regler vi skal bruke for å løse et konkret tilfelle, for eksempel i en sivil sak mellom to parter, eller i en straffesak.
- Hva er en rettskilde? Sett opp en liste over de viktigste rettskildene og forklar kort hva de går ut på.
En rettskilde er en kilde der du kan hente argumenter for å løse rettsspørsmål. Rettskildene er juristenes verktøykasse. Verktøyene i kassen brukes til å bygge juridiske resonnementer.
Det er vanlig å dele rettskildene inn i
- lovtekster
- lovforarbeider
- rettspraksis
- forvaltningspraksis
- sedvane
- juridisk teori
- reelle hensyn
- folkerett
- EU/EØS-rett
- Hva menes med lovtekst?
Lovtekster er ordlyden i Grunnloven, lover som er vedtatt av Stortinget og forskrifter som er vedtatt av forvaltningen med hjemmel i lov. Innenfor forvaltningen kan det skje ytterligere delegering av lovgivningsmyndighet, for eksempel når den enkelte skole er gitt myndighet til å vedta et skolereglement. Skolereglementet er derfor et eksempel på en lovtekst.