TEST DEG SELV side 47
- Hvorfor må lovtekster tolkes?
Lovtekster inneholder nesten alltid vage og generelle ord og uttrykk uten et klart og entydig meningsinnhold. Lovene bruker for eksempel ord som edruelig, pålitelig, uegnet, uaktsom, rimelig, ond tro, osv. Slike og mange andre ord og uttrykk må tolkes i den sammenhengen de står.
Også nokså presise ord eller uttrykk må av og til tolkes. En regel om at «klagefristen er tre uker» må kanskje presiseres med nøyaktig tidspunkt for når den begynner å løpe, og når den utløper. Skal for eksempel en promillegrense på «0,2 promille» tolkes som 0,20 eller 0,29? Tolkningen vil avgjøre om du skal frikjennes eller straffes for å ha ført bil med alkoholkonsentrasjon i blodet på 0,21.
- Hva menes med utvidet tolking?
Utvidet tolking betyr å legge mer i et ord eller uttrykk enn det vanlig språkforståelse gir grunnlag for. Noen eksempler på begreper som i lovgivningen ofte tolkes utvidet:
- motorvogn (vegtrafikkloven § 1)
- dokument (offentlighetsloven § 4)
- arbeidstaker (skadeserstatningsloven § 2-1 nr. 3
- dyr (naturmangfoldloven § 3 bokstav d)
- samleie (straffeloven § 292)
- Hva menes med innskrenket tolking?
Innskrenket tolking betyr å legge mindre i et ord eller uttrykk enn det vanlig språkforståelse gir grunnlag for. Noen eksempler på ord og begreper som tolkes innskrenket:
- seksuelt krenkende atferd (straffeloven § 298)
- bolig (ekteskapsloven § 32(1) bokstav a)
- separasjon (ekteskapsloven § 20)
- straff (straffeloven § 29, jf. § 30)
- Hva menes med analogisk tolking?
Analogisk tolking er å gi lovteksten et meningsinnhold utenfor ordlydens ramme. Du tolker for eksempel analogisk hvis regelen «hund forbudt» også skal gjelde for katter, eller hvis regler om dyremishandling også skal gjelde for barnemishandling. I RT-1997-1341 Hønsehaukdommen ble regler som gjaldt viltangrep på «bufe», tolket analogisk for «fjørfe» (høner).
- Hva menes med antitetisk tolking?
Antitetisk tolking betyr at du tolker loven motsatt av det som står i lovteksten.
Ekteskapslovens begrep ekteskap blir i de fleste sammenhenger tolket antitetisk for samboere.
- Hvilke hensyn må tas i betraktning når det vurderes om et tolkingsresultat skal avvike fra ordlyden?
Lovens formål er et sentralt tolkningsmoment, for eksempel når hensynet til trafikksikkerhet taler for utvidet tolking av motorvogn.
Hensynet til rettssikkerhet taler ofte for innskrenket tolking av straffebud.
- Hva er en rettskollisjon?
Når to eller flere rettsregler tilsynelatende gir forskjellige tolkingsresultater for samme rettsspørsmål, må du først vurdere om problemet lar seg løse ved å harmonisere (samordne) reglene. Du kan for eksempel tolke hver av dem så innskrenket at de ikke lenger kolliderer. Hvis det ikke er mulig, har det oppstått en rettskollisjon.
- Hvordan kan vi løse ulike typer av rettskollisjoner?
Vi kan løse en rettskollisjon etter følgende prinsipper:
Trinnhøydeprinsippet (lex superior) vil si at en lov av høyere rang går foran en lov av lavere rang. Grunnloven går foran en formell lov, og en formell lov går foran forskrifter.
Spesialregelprinsippet (lex specialis) vil si at spesialregler går foran generelle regler på samme trinnhøyde.
Tidsakseprinsippet (lex posterior) betyr at nye lover går foran gamle lover.