Ta kontakt med digital@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

TEST DEG SELV side 221

  1. Hva menes med inhabilitet?

    Å være inhabil som offentlig tjenestemann betyr at folk flest ikke har tillit til at tjenestemannen er upartisk i sin saksbehandling. Inhabilitet foreligger når et av vilkårene i forvaltningsloven § 6 er oppfylt. Bestemmelsen beskriver forhold som er egnet til å skape mistillit. Noen av forholdene fører automatisk til inhabilitet, se § 6(1). Andre forhold er skjønnsmessige, se § 6(2). Generelt kan vi si at inhabilitet innebærer at en tjenestemann har for nære personlige interesser i sakens utfall.

  2. Hva er formålet med regler om inhabilitet?

    Reglenes formål er å motvirke partiske avgjørelser. Tilliten mellom forvaltningen og folket avhenger av en upartisk og saklig forvaltning. Reglene om inhabilitet skal også beskytte tjenestemenn mot å bli satt i ubehagelige situasjoner der de må ta avgjørelser av stor betydning for nære slektninger, venner eller fiender.

  3. Hva menes med inhabilitet etter § 6(1)?

    Forvaltningsloven § 6(1) har en liste med fem kategorier av forhold som gjør en tjenestemann inhabil. Disse forholdene fører automatisk til inhabilitet. Som tjenestemann er du inhabil hvis du selv er part i saken. En tjenestemann kan ikke avgjøre sin egen søknad, jf. § 6(1) bokstav a. En tjenestemann er også inhabil hvis en slektning i rett opp- eller nedstigende linje, eller søsken, er part i saken, jf. § 6(1) bokstav b. Tjenestemannen er også inhabil hvis hans nåværende eller tidligere ektefelle er part i saken, jf. § 6(1) bokstav c. Noen personer får av ulike grunner oppnevnt verge. En tjenestemann er inhabil hvis han er verge eller fullmektig for en person som er part i saken, jf. § 6(1) bokstav d. En tjenestemann er også inhabil dersom han eller hun er leder eller har ledende stilling i en forening eller et selskap som er part i saken. Det samme gjelder hvis han er medlem av styret, jf. § 6(1) bokstav e.

  4. Hva menes med inhabilitet etter § 6(2)?

    Etter denne regelen kan en tjenestemann bli inhabil hvis det foreligger «særegne forhold som er egnet til å svekke tilliten» til hans upartiskhet. Særegne forhold er forhold som ikke er vanlige. Vanlig kjennskap eller vennskap mellom personer er ikke nok til å skape inhabilitet. Er derimot kjennskapet eller vennskapet av ekstraordinær karakter, kan vedkommende bli inhabil. Fiendskap vil også kunne være et særegent forhold. Ved avgjørelsen av om det foreligger særegne forhold egnet til å svekke tillit, skal det blant annet legges vekt på om sakens utfall innebærer en særlig fordel, tap eller ulempe for tjenestemannen eller noen han eller hun har nær personlig tilknytning til.

  5. Hva menes med inhabilitet etter § 6(3)?

    En tjenestemann blir automatisk inhabil til å treffe avgjørelse hvis hans eller hennes direkte overordnede sjef i samme organ er inhabil, jf. § 6(3). Dette kalles for avledet inhabilitet. Tjenestemannen er ikke inhabil til å tilrettelegge grunnlaget for en avgjørelse, bare til å treffe avgjørelse.

  6. Hva slags tilfeller hører inn under § 6(4)?

    Reglene i § 6(2–3) gjelder ikke ved kurante avgjørelser som praktisk talt ikke krever skjønnsmessig vurdering, jf. § 6(4). Eksempler på slike avgjørelser kan være prestens beslutning om å vigsle et ektepar, eller en avgjørelse en tjenestemann i Statens vegvesen tar om at en teoretisk førerprøve, der svarene krysses av i flervalgsoppgaver, ikke er bestått. I slike tilfeller er det ikke rom for partiske avgjørelser.