Ta kontakt med digital@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

Øving 9.4.1–9.4.2

9.4.1

Rektor på en skole er forpliktet til å sørge for et tilfredsstillende psykososialt arbeidsmiljø, jf. arbeidsmiljøloven § 4-3 der det i paragrafens punkt 3 presiseres at «Arbeidstaker skal ikke utsettes for trakassering eller annen utilbørlig opptreden». Rektor er derfor forpliktet til å undersøke om Else har vært utsatt for trakassering, slik hun hevder.

Spørsmålet blir om Else ble utsatt for seksuell trakassering. Det er forbudt etter likestillings- og diskrimineringsloven § 13, en lov som etter § 2(1) gjelder alle samfunnsområder og derfor også i arbeidslivet.

Forbudet mot trakassering gjelder uten unntak. Det er ikke rom for lovlig trakassering, slik det er for diskriminering, jf. § 9. Er det først konstatert trakassering, er den ulovlig.

Else hevder å ha blitt seksuelt trakassert ved at Knut inviterte henne på en date. Paragraf 13(3) lyder slik:

Med seksuell trakassering menes enhver form for uønsket seksuell oppmerksomhet som har som formål eller virkning å være krenkende, skremmende, fiendtlig, nedverdigende, ydmykende eller plagsom.

Det er i lovens forarbeider nevnt at trakassering må være av en viss alvorsgrad for å bli truffet av bestemmelsen. Det er ikke meningen at den skal ramme uskyldig flørting. Vårt tilfelle er ikke spesielt alvorlig, tvert imot. Det bør ikke være slik at forsøk på å stifte bekjentskap skal stemples som trakassering, i hvert fall ikke ved første forsøk.

Loven stiller derfor flere krav for å konstatere trakassering. Seksuell trakassering må være uønsket oppmerksomhet samtidig som formålet eller virkningen er å være krenkende osv., herunder plagsom. Forarbeidene forteller oss at tilsvarende bestemmelse tidligere hadde tillegget «… plagsom for den som oppmerksomheten rammer». Departementet mente at en slik formulering kunne medføre at det ble lagt for stor vekt på personlig (subjektiv) oppfatning av situasjonen, og at det var en risiko for rettssikkerheten. Formuleringen «for den som oppmerksomheten rammer» ble derfor fjernet for å signalisere at vurderingen skulle være objektiv. Det avgjørende er en helhetlig og objektiv vurdering av om folk flest vil anse handlingen som seksuell trakassering.

Det er tydelig at Elses subjektive oppfatning var at hun ble utsatt for seksuell trakassering. En mer objektiv vurdering vil ganske sikkert føre til et annet resultatet. Folk flest oppfatter ikke en høflig middagsinvitasjon som seksuell trakassering. Knut skal derfor frikjennes.

En annen sak er om Knut fortsetter med stadige datingtilbud til tross for Elses signaler om at hans oppmerksomhet er uønsket. Da vil invitasjonene etter hvert fortjene å bli kalt trakassering.

9.4.2

Læreren har løsningsforslag