Ta kontakt med digital@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

TEST DEG SELV side 255

  1. Hva menes med begrepet «diskriminering»?

    Diskriminering er forskjellsbehandling som kan knyttes til ett eller flere diskrimineringsgrunnlag. Begrepet i vid forstand omfatter all forskjellsbehandling. Begrepet kan avgrenses til forskjellsbehandling på de grunnlag som er nevnt i likestillings- og diskrimineringsloven § 6, enten den er lovlig eller ulovlig i forhold til § 9. Begrepet omfatter både direkte og indirekte forskjellsbehandling, jf. § 6(4). Forskjellsbehandling som juridisk begrep omfatter bare handlinger, ikke tanker og meninger.

  2. Hva er et diskrimineringsgrunnlag?

    Et diskrimineringsgrunnlag er et personlig kjennetegn ved en person, for eksempel kjønn, hudfarge, etnisk opprinnelse, alder, seksuell orientering, livssyn eller nedsatt funksjonsevne.

  3. Hva menes med henholdsvis direkte og indirekte diskriminering?

    Direkte diskriminering er etter § 7 forskjellsbehandling som klart og tydelig knyttes til diskrimineringsgrunnlaget: Du får ikke jobben fordi du er kvinne! Du får ikke jobben fordi du ikke er etnisk norsk! Du får ikke leie leiligheten fordi du er lesbisk eller homofil!

    Indirekte diskriminering er etter § 8 handlinger som tilsynelatende er nøytrale, men har en klart diskriminerende virkning. Et typisk eksempel er krav om flytende norskkunnskaper der dette ikke er nødvendig.

  4. Hva menes med lovlig forskjellsbehandling?

    Lovlig forskjellsbehandling er diskriminering som oppfyller vilkårene i likestillings- og diskrimineringsloven § 9.

    Bestemmelsen peker på tre vilkår for lovlig forskjellsbehandling. Den må

    • ha et saklig formål,
    • være nødvendig for å oppnå formålet, og
    • ikke være uforholdsmessig inngripende overfor dem som blir forskjellsbehandlet.


  5. Hva menes med positiv særbehandling?

    Positiv særbehandling er forskjellsbehandling som skal fremme likestilling, jf. likestillings- og diskrimineringsloven § 11. Det er for eksempel positiv særbehandling av kvinner hvis disse blir prioritert når faglige kvalifikasjoner ellers er like. Det er også positiv særbehandling hvis utdanningssøkere med minoritetsbakgrunn gis ekstrapoeng ved opptak.