Ta kontakt med digital@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

TEST DEG SELV side 132

  1. Hvorfor må avtaler tolkes?

    En avtaletekst kan på tilsvarende måte som en lovtekst har vage og upresise ord og uttrykk. Avtaler må derfor tolkes for å finne ut hva avtalepartene har krav på. Tolking er å finne fram til hvordan avtalen er å forstå, for eksempel om «gratis klær» også gir rett til gratis sko, eller om «kjøp av hytte» også omfatter innboet.

  2. Hvilke prinsipper kan brukes når du tolker en avtaletekst?

    Normal språklig forståelse på avtaletidspunktet
    Ved uenighet om tolking av ord og uttrykk skal vanlig språklig forståelse legges til grunn. En spesiell forståelse som avviker fra normal språkbruk, skal bare legges til grunn hvis begge parter hadde denne forståelsen.

    Formålsregelen
    Avtaler bør tolkes i samsvar med avtalens formål. Er formålet å kjøpe en eiendom for å rive huset slik at tomten kan bli benyttet til å føre opp en ny bygning, taler formålet mot at huset er solgt med innbo. Er en hest kjøpt for å bli slaktet, er det ingen mangel at hesten er halt.

    Uklarhetsregelen
    Avtaler bør tolkes mot den som burde talt tydeligere. Står det i avtalen at huset skal ligge 15 minutter fra havet, kan det bety 15 minutter til fots eller med bil. Blir uttrykket tolket mot den som burde ha uttrykt seg tydeligere, vil bilalternativet bli lagt til grunn for tolkingen.

    Urimelighetsregelen
    Avtaler blir ofte tolket i favør av den svake parten. Omfattende forbehold og ansvarsfraskrivelser fra en profesjonell part kan virke urimelig.