Ta kontakt med digital@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

TEST DEG SELV side 204

  1. Hva menes med arvefall?

    Arvefall er betegnelsen på det tidspunktet arvingenes krav på arv kan gjøres gjeldende. Det skjer normalt i dødsøyeblikket, jf. arveloven § 66.

  2. Hvilke rettslige virkninger har arvefallet?

    Arvefallet har først og fremst betydning for hvem som tilhører kretsen av arvinger. Etter arveloven § 66 er det bare de som «lever eller er unnfanget og senere fødes levende» som har rett til arv etter loven eller testament. Hvis det for eksempel kan konstateres at en kvinne var gravid med avdødes barn ved arvefallet, vil barnet få full arverett på linje med avdødes eventuelle levende barn. Framtidige, påtenkte eller planlagte barn kan ikke arve.

    Arvefallet fører også til at det oppstår et dødsbo. Dødsboet er et rettssubjekt (juridisk person) med rettigheter og forpliktelser som trer inn i stedet for avdøde. Se nærmere forklaring i svaret på spørsmål 4.

  3. Hva menes med arvelater?

    Arvelater er den personen som dør og etterlater seg formue som arvingene skal dele.

  4. Hva menes med dødsboet?

    Dødsbo er et begrep som brukes i to betydninger. I noen sammenhenger er dødsbo betegnelsen på en juridisk person, det vil si en sammenslutning, som likner et aksjeselskap med arvingene som aksjonærer (eiere). I andre sammenhenger er dødsbo betegnelsen på den formuen avdøde etterlater seg.

    Dødsboet består av eiendeler som for eksempel bolig, bil, fordringer (utlån) og bankinnskudd. Mange eiendeler kan være eid i sameie, og da må det avgjøres hvilken sameieandel som tilhørte avdøde. Det er bare avdødes eierandel som skal inn i dødsboet. Hvis den som dør har en gjenlevende ektefelle, må det avgjøres hvor stor del av ektefellenes felleseie som tilhører dødsboet.

    Dødsboet har en bruttoverdi og en nettoverdi. Bruttoverdien er summen av alle eiendelene. Nettoverdien er bruttoverdien minus avdødes gjeld.

    Dødsboet er en juridisk person som skal likvideres, på tilsvarende måte som et aksjeselskap kan oppløses etter vedtak i generalforsamlingen. Eiendeler skal selges eller deles ut til arvinger. Gjeld skal nedbetales. Nettoformuen skal fordeles til arvingene.

  5. Hva menes med arving?

    Arving er den som etter loven eller testament har krav på en del av arven, jf. arveloven § 2 (1).

  6. Hva mens med skifte?

    Skifte er betegnelsen på den rettslige prosessen som skjer når de enkelte eiendelene i dødsboet blir fordelt til arvingene. Dødsboet opphører å eksistere når delingen er gjennomført.