Ta kontakt med digital@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

Øving 9.5.6–9.5.9

9.5.6

  1. Det følger av arbeidsmiljøloven § 15-14(2) at reglene i §§ 15-1 og 15-4 gjelder tilsvarende for avskjed. Det vil si at avskjeden skal drøftes med arbeidstakeren og hans eller hennes tillitsvalgte så langt det er praktisk mulig. Det betyr også at de formkravene som gjelder for oppsigelse, også gjelder ved avskjed. Avskjedsbrevet skal leveres personlig eller sendes i rekommandert brev. Avskjedsbrevet ble i dette tilfellet overlevert personlig. Vilkåret om avgivelsesmåten er derfor oppfylt.

    Avskjedsbrevet skal dessuten inneholde opplysninger om retten til å kreve forhandlinger og reise søksmål, og de frister som gjelder, samt hvem som er arbeidsgiver og rett saksøkt. Avskjedsbrevet inneholdt ikke noe om dette. Vi kan derfor konstatere at avskjeden har formfeil.

    Den avskjedigede har ikke rett til å fortsette i stillingen selv om søksmål om avskjedens gyldighet reises. Dette følger av § 15-11(1) som bare henviser til tvist etter § 15-7.

  2. Petter har begått tyveri i tjenesten. Det gir grunn for avskjed etter § 15-14, uten varsel. Dette har støtte i rettspraksis, for eksempel i RG-1991-811 Underslagsdommen der en person ikke hadde slått inn tre mottatte beløp på kassa. Det var grunnlag for både oppsigelse og avskjed, og i LG-2013-11-191191 der en ansatt hadde stjålet penger fra en av brukerne på et sykehjem.

    Bagatellmessige naskerier gir ikke grunn til avskjed, for eksempel som i RT-1999-184 Støvklutsaken. I oppgavens tilfelle var tyveriet ingen bagatell, og det er skjerpende at det ble begått av en sykepleier mot en pasient i narkose. Tilfellet kan være svært skadelig for tillitsforholdet mellom sykehusets personale og pasientene.

    Stine har også begått tyveri i tjenesten. Utgangspunktet er at det gir grunnlag for avskjed etter § 15-4, uten varsel. Det er imidlertid vanlig praksis at personer med rusproblemer skal få tilbud om hjelp innenfor rammen av det såkalte AKAN-opplegget. Avskjed antas ikke å være saklig før eventuell behandling og tiltak viser seg ikke å virke. Hvis dette var første gangen, antas det at det ennå ikke er grunnlag for å avskjedige Stine.

    Tone møtte beruset på jobb og forsøkte å sette en sprøyte på en pasient. Det antas at avskjed ikke vil være saklig før behandling og tiltak i et AKAN-opplegg eller liknende viser seg å være uten virkning. I RT-1999-163 Brannmanndommen fikk en brannmann avskjed først etter et tilfelle som føyde seg inn i en lang rekke.

9.5.7

Læreren har løsningsforslag

9.5.8

Læreren har løsningsforslag

9.5.9

  1. Avskjed, § 15-14
    Geir har på grunn av eget straffbart forhold blitt ute av stand til å oppfylle de pliktene han har etter arbeidsavtalen.

    I RT-1992-1482 Soningsdommen ble A lovlig oppsagt fordi han sonet en to måneders straffedom. Retten uttalte at «det er arbeidstakerens og ikke arbeidsgiverens risiko at han på grunn av eget straffbart forhold ikke blir i stand til å oppfylle pliktene etter arbeidsavtalen».

    De samme betraktninger gjelder for arbeidstaker som ikke kan utføre jobben fordi han eller hun mister bevilling, lisens eller førerkort. Advokaten på bedriftens juridiske kontor mister for eksempel advokatbevillingen, eller flygeren eller yrkessjåføren får inndratt sitt førerkort på grunn av promillekjøring eller fartsoverskridelse.

    Geir kan ikke kjøre bil før om ett år. Det er klart at det vil være et grovt pliktbrudd på arbeidsavtalen. Arbeidsgiveren bør imidlertid vurdere om Geir kan gis andre passende arbeidsoppgaver i det året han ikke har førerkort. Etter § 15-7(2) er ikke oppsigelse på grunn driftsinnskrenkning eller rasjonalisering saklig hvis bedriften kan tilby annet passende arbeid. Dette prinsippet bør kunne brukes analogisk ved oppsigelse eller avskjed på grunn av arbeidstakerens forhold. Det er ikke opplyst om en slik løsning er mulig, og jeg antar at det heller ikke er rimelig å forlange at arbeidsgiveren finner en slik løsning.

    Jeg har etter dette kommet til at det foreligger grovt pliktbrudd, og at avskjeden er gyldig.

  2. Oppsigelse, § 15-7
    Det vises til drøftelsen ovenfor. Hvis avskjeden er gyldig, vil også en oppsigelse være det.