Ta kontakt med digital@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

Øving 6.4.1–6.4.2

6.4.1

Et gyldig ekteskap forutsetter at brudefolkene møter for og blir viet av en godkjent vigsler, jf. ekteskapsloven §§ 11 og 12. Petra er ikke godkjent som vigsler i henhold til ekteskapsloven § 12. Ekteskapet regnes for ikke inngått, det vil si at det er en «nullitet».

Det er ikke noe ekteskap å oppløse. Ola og Kari behøver derfor ikke å foreta seg noe. Det er bare å flytte fra hverandre.

En annen sak er at to års samliv kan ha ført til at en del eiendeler er eid i sameie. Det kan skape delingsproblemer. Slike delingsspørsmål løses på grunnlag av sameigelova.

6.4.2

Som ektefeller kan Jens og Harald kreve skilsmisse etter to års samlivsbrudd, jf. ekteskapsloven § 22.

Ved formell separasjon vil gjenopptakelse av samlivet føre til at separasjonen ikke lenger har rettsvirkning. Kortvarige forsøk på gjenopptakelse av samlivet får likevel ikke slik virkning, jf. ekteskapsloven § 20(2). En tilsvarende regel for samlivsbrudd står ikke i ekteskapsloven. Likevel må det antas at bestemmelsen om atskillelse ved separasjon kan langt på vei brukes analogisk på samlivsbrudd. (Lødrup/Sverdrup: Familierett, 5. utgave, s. 78) understreker at de samme hensyn gjør seg gjeldende ved separasjon og samlivsbrudd i relasjon til hva som skal til for å konstatere et gjenopptatt samliv. I begge tilfeller vil kortvarige forsøk på å gjenoppta samlivet ikke føre til at fristen for å kreve skilsmisse blir avbrutt. I forarbeidene nevnes det at partene må kunne dra på ferie sammen uten at dette avbryter separasjonens rettsvirkninger.

Jens og Harald forsøkte i tre uker å gjenoppta samlivet. Det var et kortvarig forsøk som ikke avbrøt fristen. Hver ektefelle kan derfor kreve skilsmisse etter to år regnet fra nyttårsaften 2018. Skilsmisse kan kreves fra nyttårsaften 2020. Hver av dem kan derfor kreve skilsmisse januar 2021.