Ta kontakt med digital@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

Øving 9.2.1–9.2.2, side 322

9.2.1

Den rettslige begrunnelsen må utledes av naturmangfoldloven.

Det følger av naturmangfoldloven § 15 at høsting og «annet uttak av dyr» skal følge lov eller vedtak med hjemmel i lov. Denne bestemmelsen vil gjelde for mygg og fluer hvis slike organismer er å regne som «dyr».

«Dyr» er definert i naturmangfoldloven § 3 bokstav d. Som dyr regnes pattedyr, fugler, krypdyr, amfibier, fisk og virvelløse dyr. Mygg regnes som virvelløse dyr, ifølge Store norske leksikon:

«De virvelløse dyrene omfatter mange ulike grupper som insekter, krepsdyr, meitemark, koralldyr, snegler og skjell».

Mygg og fluer er insekter og derfor virvelløse dyr, altså dyr. Siden naturmangfoldloven § 15 forbyr «annet uttak» av dyr (fangst er ikke en aktuell problemstilling), herunder mygg og fluer, må vi finne grunnlag i lov for å drepe slike dyr.

Jeg har ikke funnet annet lovgrunnlag for å drepe mygg og fluer enn det som følger av en analogisk anvendelse av nødvergeparagrafen i naturmangfoldloven § 17. Etter denne bestemmelsens første ledd kan smågnagere og krypdyr (og lakse- og innlandsfisk) avlives dersom det er nødvendig for å hindre skade på person. Virvelløse dyr er ikke nevnt, men jeg antar at bestemmelsen må kunne brukes analogisk for mygg og fluer.

Et googlesøk kan fortelle at mygg er verdens farligste dyr. Den er et insekt som kan overføre alvorlige sykdommer. Det må derfor være tillatt å slå i hjel mygg for å hindre helseskade på person. Det er uansett lite trolig at en sak om drap på mygg vil finne veien til domstolene.

9.2.2

Naturmangfoldloven, sammenholdt med viltloven, er det rettslige grunnlaget for fredning av huggorm. Det følger av naturmangfoldloven § 15 at «høsting eller annet uttak» av dyr skal følge lov eller vedtak med hjemmel i lov. Viltloven er en lov som gir myndighetene fullmakt til å bestemme hvilke dyr det jaktes på, og når jakten kan foregå. Det foreligger ikke noen lov eller noe vedtak som gjør det lovlig å drepe huggorm utover det som følger av nødvergebestemmelsen i naturmangfoldloven § 17. Huggormen er derfor fredet fordi det ikke foreligger tillatelse til å drepe den. Huggormen er derfor fredet som et hvilket som helst annet dyr det ikke er gitt tillatelse til å drepe.

Smågnagere og krypdyr kan etter naturmangfoldloven § 17(1) avlives dersom det er nødvendig for å hindre skade på person. Huggormen er ikke et angrepsdyr. Den forsvarer seg når den er truet, men går ellers ikke til angrep. Det vil være lovstridig å drepe en huggorm i (påstått) nødverge, selv om den befinner seg nær et hus. Det skal svært mye til for at nødvendighetsvilkåret er oppfylt.